Begraven of cremeren

Rein & Behaaglijk, recht uit het hart

Begraven of cremeren? Het kan best moeilijk zijn hier een keuze in te maken. Helemaal als u geen religieuze reden hebt om voor een van de twee te kiezen. Ik wil u graag het verschil duidelijk maken.

Crematie

Cremeren komt van het Latijnse woord ‘Cremare’, wat verbranden betekent. Bij een crematie wordt het lichaam van een overledene op zeer hoge temperatuur verbrand. Dit gebeurt in een speciale oven, een crematieoven. Dit proces duurt gemiddeld vijf kwartier. Daarna blijft er bij een volwassene zo’n 3 kilo as over.

De crematie vindt in principe plaats op de dag van de afscheidsplechtigheid. Al bieden de meeste crematoria ook de mogelijkheid om de crematieplechtigheid in de avond te houden. De as wordt bewaard in een speciale asbus. U krijgt deze asbus als nabestaande, u kunt dan zelf bepalen wat er met de as gebeurt. Sommige mensen kiezen uit praktische overweging voor cremeren. Er zijn namelijk vele mogelijkheden met de as. Zo kan het in één grote urn, het kan verdeeld worden over meerdere kleine urntjes, het kan uitgestrooid worden en nog veel meer.

Het verstrooien van as mag op open zee of op een daartoe bestemd strooiveld. Het kan zijn dat de gemeente regels stelt aan het verstrooien van as op een bijzondere plek. Vergeet ook niet om toestemming te vragen aan de grondeigenaar wanneer u ergens as wilt verstrooien.

Begraven

Begraven gebeurt in een kist, wade of rieten mand. Dit is ook bij wet vastgesteld. Het lichaam mag namelijk niet zonder omhulsel begraven worden. Daarnaast zijn er nog meer regels rondom het begraven waar u rekening mee moet houden. De grond boven de kist moet bijvoorbeeld minimaal 65 centimeter zijn en het graf dus ruim een meter diep.

Na de begrafenis wordt het graf gedicht. Dit gebeurt door grafdelvers, zij gooien aarde op de overledene. Langzaamaan zal het lichaam vergaan, dit proces duurt een aantal jaren. In de wet staat daarom dat een graf pas na minimaal tien jaar geruimd mag worden.

De meeste mensen kiezen voor begraven, omdat er dan altijd een plek is om naar toe te gaan. Op deze plek kunnen nabestaanden ‘bij de overledene zijn’. Hier worden herinneringen opgehaald en het is vaak een plek om even tot rust te komen. Al wordt van dit bezoekmoment de laatste jaren minder gebruik gemaakt.

Begraven is vaak duurder dan cremeren. Dit komt voornamelijk omdat u bij begraven grafrechten moet betalen. De kosten van deze rechten zijn per gemeente verschillend. Uiteraard kan ik voor u nagaan wat deze kosten zijn in uw gemeente.

Denk eens na over wat u zou willen en deel dit ook met uw naasten. Zij kunnen u de laatste rustplek geven die u had gewenst.